Новини зі Всеукраїнського форуму молоді

Друк PDF

Очільники держави акцентували увагу на розробці Державної програми "Студентський та учнівський гуртожиток".

Питання розширення соціальної підтримки студентської молоді уже давно знаходяться у полі зору нашої Асоціації.

Одним із завдань держави у сфері молодіжної політики також є соціальна підтримка молоді. Про це заявив Президент України Віктор Янукович, виступаючи на Всеукраїнському форумі молоді. 

Студентські гуртожитки.

Глава держави доручив Уряду прискорити реалізацію Державної програми "Доступне житло", розвивати індивідуальне житлове будівництво для молодих сімей у сільській місцевості.

На переконання Президента, з метою поліпшення житлових умов студентів необхідно розробити Державну програму "Студентський та учнівський гуртожиток", яка має передбачити не лише реконструкцію, а й будівництво нових сучасних гуртожитків.

Нагадаємо, що питання розробки зазначеної програми уже обговорюється з 2010 року. Зобов'язання щодо її розробки та прийняття з відповідним фінансуванням взяв на себе Кабінет Міністрів України, підписавши Генеральну угоду на 2010-2012 роки з Федераціює роботодавців та Федерацією профспілок України. Проте Уряд досі не зміг виконати взяті на себе зобов'язанні щодо прийняття вказаної програми. Маємо надію, що після акцентів Президента на необхідності затвердження Державної програми "Студентський та учнівський гуртожиток" справа зрушиться з місця.

Молодіжна зайнятість і перше робоче місце для молоді.

Говорячи про питання працевлаштування молоді, Президент зазначив, що 42% безробітних в країні – це молодь віком до 35 років. 

"Я доручаю Урядові втілити систему забезпечення випускників вищих та професійно-технічних навчальних закладів першим робочим місцем. Перше робоче місце для молоді має бути гарантованим", – підкреслив Віктор Янукович.

Так, за даними Держкомстату України рівень безробіття молоді у віці 15-24 років складав 17,3%, у віці 25-29 років уже 9,5%, а у віці 30-39 років – 6,7%. Як бачимо, з віком рівень безробіття зменшується. І найвищий його рівень саме у молодих людей у віці 15-24 років. це пов’язано з відсутністю досвіду, навчанням, плинністю кадрів тощо. У молодих чоловіків рівень безробіття вищий ніж у молодих жінок у середньому на 2%. А сільська молодь має дещо нижчий рівень безробіття у порівнянні з міською молоддю у середньому на 1,6%.

Сьогодні в Законі України «Про зайнятість населення» відсутні чіткі квоти роботодавцям для працевлаштування молоді на перше робоче місце. Існуючий механізм заохочення роботодавців за працевлаштування молодого працівника у вигляді компенсації сплати єдиного соціального внеску за такого працівника не покриває витрат роботодавця за створення нових робочих місць для молоді.

Тому, необхідно внести зміни до Закону України “Про зайнятість населення” і забезпечити ефективний мезханізм реалізації саме гарантії щодо надання першого робочого місця для молоді.


Прес-служба АПОС України

з використанням матеріалів сайту www.president.gov.ua