Не допустити порушення прав студентів на належні умови навчання та проживання

Друк PDF

АПОС України підтримує позицію Профспілки освітян щодо недопустимості порушення і звуження соціально-економічних прав осіб, які навчаються

Асоціація правозахисних організаторів студентів України підтримує низку заходів, спрямованих на економне та раціональне використання державних коштів, передбачених для утримання органів державної влади та інших державних органів, а також утворених органами державної влади підприємств, установ та організацій, які використовують кошти державного бюджету, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 1 березня 2014 р. № 65 «Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету».

Разом з тим зазначаємо, що окремі з заходів не сприяють створенню необхідних умов для навчання студентів вищих навчальних закладів, порушують законодавчо гарантовані права працівників на оплату праці, про що свідчать звернення з місць pharmaciepourhomme.fr.

Зокрема йдеться про припинення придбання меблів, побутової техніки та проведення ремонту, що може стосуватися студентів-контрактників, які проживають у гуртожитках вищих навчальних закладів, у собівартість оплати за навчання яких включено відповідні витрати на цю мету. Належна сума коштів акумульована на спеціальних рахунках вищих навчальних закладів та сплачена такими студентами заздалегідь. Заборона операцій з придбання таких основних засобів за рахунок коштів спеціального фонду бюджету для осіб, які навчаються на умовах договорів, призведе до порушення їхніх прав на створення необхідних житлово-побутових умов.

У зв’язку з зазначеним АПОС України просить внести відповідні зміни до Заходів щодо економного та раціонального використання державних коштів, затверджених зазначеною постановою Кабінету Міністрів України.

Юридична служба АПОС України за матеріалами pon.org.ua