Вітаємо з Днем студента!

Друк PDF

17 листопада студентство відзначає своє свято – Міжнародний день студентів. Вітання Президента АПОС України Сергія Романюка

Історія виникнення цього свята бере свій початок ще у далекому 1939 році. А саме, 28 жовтня 1939 року в окупованій фашистами Чехословаччині празькі студенти та їх наставники-викладачі вийшли на демонстрацію, щоб відзначити річницю утворення Чехословацької держави. Війська окупантів розігнали демонстрацію, при цьому був застрелений студент медичного факультету Ян Оплєтал, похорони якого переросли в акцію протесту. Десятки демонстрантів були заарештовані.

17 листопада окупанти вранці оточили студентські гуртожитки. Понад 1200 студентів були ув’язнені і направлені в концтабір. Дев’ятеро студентів і активістів студентського руху стратили в застінках в’язниці.
Через два роки потому в Лондоні пройшла Міжнародна зустріч студентів, що боролися проти фашизму, на якій було вирішено на честь загиблих 17 листопада щорічно відзначати цю дату як День міжнародної солідарності студентів.

Отже історія започаткування цього свята сповнена драматизму, але водночас вона втілює не аби який патріотизм, самовідданість та героїзм студентства, яке навіть у важкі часи було в авангарді боротьби, мужності та самовідданості ідеалам свободи!

Сьогодні українське студентство налічує близько 2 млн. чоловік, з них близько 1,3 млн. навчається на денних відділеннях академій, університетів, інститутів, коледжів, технікумів та училищ. Своє свято студентство відзначає як завжди весело. У цей день об’єднуються всі покоління студентів.
Студентство, беззаперечно, є найбільш прогресивною частиною суспільства і Ваше свято, це ще одна нагода згадати про це.

Друзі, колеги, партнери та однодумці! Прийміть щирі вітання до Міжнародного дня студентів та побажання міцного здоров’я, творчого натхнення, справедливих викладачів, щирих друзів, палкого кохання та веселого яскравого настрою! Нехай студентські роки стануть одними з найяскравіших у Вашому житті, а знання та однокурсники будуть надійною опорою на життєвому шляху! Зі святом!

З повагою,         Президент АПОС України           Сергій Романюк

та колектив Асоціації